pátek 8. března 2013

Pes a pitomec


Čím dál častěji narážím na diskuze, kde se dotyčná osoba ptá na určité psí plemeno a dodá, že by ho chtěla hlavně levně, klidně bez papírů. To jsem zařadila na pomyslný seznam věcí, které nutně musím vyventilovat.

Nejsem žádný kynolog, mám 13 let hyperaktivní koště z útulku a občas tam chodívám venčit. Ale na tohle nemusíte být kynolog, na to stačí rozum.

Takže, chcete-li psa pouze podle vzhledu, radši si žádného nepořizujte. Ano husky je tak nádherný a roztomilý. Ale roztomilé nebude to, když se vrátíte domů a pes nikde, popř. najdete zdemolované všechno, co se dá i nedá rozkousat. Husky je totiž hlavně pes tažný, šlechtěný pro to, aby vydržel hodiny a hodiny extrémní zátěže. Pokud nehodláte denně naběhat x kilometrů a nedopřejete mu vybití, bude sice stále roztomilý a nádherný, ale bude nešťastný.



Že prý dávám málo obrázků, tak tady jeden z domácího archivu.


Další oblíbená plemena - stafordi a bulíci. Zvláštní, že pak 70% útulkových psů jsou právě tahle zmiňovaná plemena a jejich kříženci. Pokud nemáte přirozenou autoritu a budete vychovávat stylem: "Sedni, sedni si čumáčku. Tak ne, ale tady máš pamlsek.", což jsem mimo jiné už opravdu viděla, pes vám přeroste přes hlavu a může třeba i někomu ublížit, protože mu nevytyčíte mantinely. A pak je to samý článek v novinách, že "bojové plemeno" psa zase napadlo někoho a že by je měli utratit a zakázat a kdo ví co ještě. Ti psi jsou zlatí, lidi jsou pitomí a nedokážou poznat, na co mají a na co ne.


Vigo z libereckého útulku Archa


Upřímně by se na pořízení psa měly dělat testy způsobilosti.

A ještě k PP. Pokud chcete plemeno, protože se vám zamlouvá exteriér i povaha a pak se rozhodnete pro levnější variantu - bez PP, tak opět radím, vy si radši nic nepořizujte. Většinou je důvod, že PP nemá. Nemoci, vady,... Někdy jen lenost chovatele. Ve většině případů se tím akorát podporují množitelé. Pokud nevíte, o co se jedná, radím, najděte si to na googlu. A že chcete zachránit nebohé štěňátko z množírny? A čemu tím pomůžete? Podpoříte množitele a budou se rodit další a další, dokud fena nepojde.

Další kapitola jsou lidé s nepapírovým psem, kteří shání/nabízí psa na krytí. Proč? Jako by nebyly psů plné útulky. Tohle mi přijde TAK sobecké.

Takže shrnutí, klidně si vezměte psa bez PP, ale zjistěte si, proč ho nemá, odkud pochází a buďte tak hodní, nechte ho vykastrovat. A jestli pak skončí v útulku jen proto, že vlastně není takový, jak jste si představovali, rozběhněte se co nejrychleji proti zdi a nebrzděte.


A tohle je ta moje línající, otravná, smradlavá, ale naprostě skvělá, psice


Tak jsem zjistila, že se někomu nechce hledat, co je množírna, tohle je množírna:
A s dovolením jeden článek o nich http://www.stop-mnozitelum.cz/triky-mnozitelu.html

Žádné komentáře:

Okomentovat