úterý 26. února 2013

II. Trocha přírody

30.01.2013

Jedna věc se musí nechat, a to opravdu pěkné parky, kde je tráva i v zimě zelená. U nás těžko uvidíte z pod tajícího sněhu zářivě zelenou trávu. Ale tady pozitiva opět končí.

Slunečné počasí, na procházku do parku jako dělané. Oblečeme se jarněji, svítí slunko a je přes 10°C, chyba číslo jedna. Po vystoupení z autobusu jsem málem odletěla na další zastávku, marně se uklidňuji myšlenkou, že když tam běhají lidé v kraťasech a krátkém triku, nemůže tam být přece TAKOVÁ zima.


Beru si rukavice, čepici, přiškrtím se šálou a pak se chci projít po té výše zmiňované, krásně zelené trávě. Chyba číslo dvě. Ocitám se pár centimetrů pod povrchem a do bot mi vrchem proudí voda a začínám chápat, proč je tu běh tak oblíbený sport - jiný způsob na zahřátí ledových nohou venku není. Ale stále to nevysvětluje tu část populace, která i v tomhle nosí baleríny a nevypadá u toho tak zabahněně, zoufale a zmrzle jako já.

A opravdu, dneska jsem si při cestě do práce vyzkoušela, že běžet bahnem zabrání nejen natečení vody do bot, ale dokonce i jejich znečištění. Kaluž vody, rozlévající se po celém chodníku a kterou bych nejradši zdolávala na kánoi, jsem chtěla obejít trávou, ale okamžitě mi začaly mizet nohy, tak jsem nasadila anglické tempo a zachránila se před jasným utonutím.

Svým způsobem je roztomilé, že se řídí heslem "Keep calm and…", ale někdy to přeci jen přehání. Dobrým příkladem je příběh mrtvé lišky ležící u cesty ve frekventovaném parku. První den si tam ležela, obličej zarytý do sněhu a člověk si řekl, chudák, srazilo ji auto. Když tam ležela druhý den, trochu mě zarazilo, že nikdo neřeší, jestli si jejich děcko hraje na pískovišti nebo v mrtvole. Třetí den jsem neměla ani sílu to komentovat. Myslím, že čtvrtý den se prostě sebrala a šla umřít na důstojnější místo. Možná to byla ta samá, kterou jsem našla o pár dní později v Hyde parku.

Ale tohle ser-na-všechno heslo má i svoje nesporné výhody, do práce jsem ještě nikdy nepřišla na čas a zůstat tu do konce pracovní doby? To se prostě nedělá.


Fotopřídavek (na požádání mohu dodat i mrtvé Bystroušky):


Další díl k přečtení ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat