úterý 14. března 2017

Babička byla staford

Já vím, omílá se to pořád dokola, papíry, množírny, útulky. Jenže tato studnice je prostě nevyčerpatelná! Slibuju, že na toto téma se už budu krotit, ale tomuhle nešlo odolat.


Cane cože? Jasně, u plemene by to možná vadilo, pokud byste chtěli chodit na výstavy a psa uchovnit, ale proč by to vadilo u vořecha?

Dodnes jsem naše psy představovala jako vořechy, ale konečně mi byly otevřeny oči. Ronald je stafford, jehož babička byla ridgeback. Teo je čistokrevný belgičák malinois s babičkou neznámého původu. Ale byla krásně hebká a to mu dodává ještě větší punc čistokrevnosti.


Jak jako, že CHS jsou množírny? Ten jemný rozdíl mezi množírnou a chovkou je, že chovatel musí oběhat výstavy, genetické testy atd., mít na to živnost. Množitel nemusí nic. Jen má "levná" štěňata, občas "čistokrevná" a občas "my jsme štěňátka neplánovali." Ale když už jsou, proč na nich nerejžovat, ne asi. A příjmy? Nelegální.

Kdyby měl každý tak omezené kognitivní schopnosti jako paní, tak tu budou pouliční smečky toulavých psů, protože udat takový počet je nemožné. A nebo by se muselo v útulcích zas začít utrácet. O to směšnější je, že se lidi s tímhle názorem ohání láskou ke psům, ke které žádný papír není potřeba. Není, to uznávám. Proto mám vořecha, pitomce, kterého nikdo nechtěl. Kdybych chtěla belgičáka, našetřím si, vyberu chovku a koupím si belgičáka. Já chtěla jen pomoct psovi, který byl na odpis.

Hlavně, že je pes nádherný. Standard plemene jako blázen. A že je pes křížený s jiným plemenem? No a co, je to to plemeno, které se mi hodí. Ostatní jste nechápaví idioti.

Oblíbený argument - na psa s PP nemáme peníze. Tak to hodně štěstí s veterinární péčí, kterou množírenský psík pravděpodobně bude potřebovat. Ono když se množí bez ohledu na příbuzenské vztahy a nemoci, je dost velká šance, že jste si pořídili časovanou bombu. Jak to vyřešit? Co zahrát na city na fejsbůčku a poprosit o peníze? Jistě najdete hodně fanoušků, kdo to s vámi budou prožívat.


Taky jsem dřív nechápala to haló, které okolo toho bylo, ale občas místo útoků a nadávek stačí číst, měnit názory a uznat chybu. Po nikom nechci, aby svoje namnožený psy zabil. Jediné, co očekávám, je, že se tenhle problém začne víc řešit a postupně se víc lidí rozhodne buď pro určité plemeno a nebo si skočí do útulku. Kde není poptávka, není ani nabídka. Jen to nejde ze dne na den.

Žádné komentáře:

Okomentovat