středa 8. března 2017

Jsem pes, se s tim smiř

Jedna věc mi nedá spát už delší dobu, proč se lidi, kteří si pořídí dítě, tak často zbavují psa?

Už vám někdo řekl, že děti a psi spolu fungují velmi dobře? Občas se stane sice i nemilá věc, a to, že psovi je dítě úplně u prdele.

Nepopírám, že se nikdy nestalo nic vážného, psi lidi, včetně dětí napadají, ale jen málokdy je to vina toho, že se pes narodil jako kretén. Většinou z něho toho kreténa uděláme my svou ignorancí a neschopností se učit. Manželství krachují, je to snad důvod k tomu, že nikdy do žádného nepůjdeme? Předcházet riziku je rozumné, ale být paranoidní a vyhrotit klidnou situaci, to už k rozumu moc blízko nemá.

"Hlavně takový pes má být tak vycepovaný ze cvičáku, že by si nedovolil ani mrknout bez povelu..."

Cvičák, dril, lámání povahy. Na druhé straně totální absence respektu ke zvířeti, pochopení jeho signálů a toho, že pes není stroj na povely. Jak by vám bylo, kdybyste se snažili komunikovat s někým všemi vám dostupnými způsoby a jeho reakcí na to by byla ignorace a trest? K pohodě a vyrovnanosti to má velmi daleko, že? Je až s podivem, kolik trpělivosti s námi psi mají.

Když na psa zvýšíte hlas a on se odvrátí, nemá u toho potajmu zdvižený prostředníček a na zádech nášivku "anarchy". On se vás snaží uklidnit, konejšit. Že jste zabednění, to není jeho problém. Řvete na psa, aby přišel a on místo toho začne očuchávat zem? Hajzl, zase to dělá naschvál! Až přijde, tak ho ještě pěkně seřvete. Ne, nedělá to naschvál, i očichávání je konejšení, snaží se vás uklidnit. Mezi psy to funguje, nechápe, proč by to nemělo platit i na vás. A že někdo seřve psa za povel, který vykonal, ale vykonal ho dle jeho úsudku pozdě? Myslíte, že se mu příště bude chtít rychleji? Taky by se mi nechtělo přijít někam, kde místo vlídného slova a kusu žrádla čeká naštvaný idiot s pár urážkami.


A tak, než si psa pořídíte, zkuste o tom chvíli přemýšlet, zjišťovat informace. Bohužel je u nás stále ještě zakořeněná představa, že poslušný pes je jedině ten, který je výcvikem zlomený, ale tak to není. Respekt musí být vzájemný. Nedělejte ze psa dítě, nedělejte z něj ale ani vězně. Je to pes a psem chce zůstat.

Žádné komentáře:

Okomentovat