neděle 12. února 2023

Rekonstrukce vol. IV. – Sbírka malých fuckupů

 

Finišujeme. Kromě dvakrát vytržený garnýže ze zdi, papírový pásky, která po malování strhla barvu z futer, tak křivejch dveří, že na každý musíme mít speciální chvat k zavírání, je to vlastně už docela pohoda. Teda až na tohle.

To jenom oškrábeme a vymalujeme

Do stropu je to tři metry šedesát, kdyby se to štukovalo, tak se nedoplatíme. Bereme škrabky a ve snaze ušetřit se do toho pouštíme po svým. Kromě barvy mizí i části zdi. Příčka mezi pokoji se tak prohejbá, až se obávám, že brzo budeme mít obří 1+1. Uznáváme, že tohle sami nedáme. Sbohem úspory, ahoj štuku, rozpočet se právě vyšplhal o další desítky tisíc vejš. 

Ale vypadá to krásně, i když si tu na řemeslníky mocně stěžuju, tak jedno jim nechat musím, jsou fakt šikovný. Kdyby je pořád nenaháněli jinde a tohle nedělali pomalu jako bokovku, asi bychom nebydleli s ročním zpožděním.

Podlahu si v pohodě položím sám

Jen tady připomenu, že Jonáš je tesař a práce se dřevem ho nezaskočí. Proto se rozhodl pro podlahu ze dřeva, kterou si sám položil. Ale k tomu bylo potřeba se nejdřív dopracovat. Sundat koberec. Sundat hodně poctivě přilepený lino. Vytrhat dřevotřísku, která byla pod ním. Tahle cibule dál pokračovala prknama a polystyrenem. Několik tun suti k odnošení, díky kterejm byl za volbu přízemního bytu fakt rád.

Vyrovnat, zaizolovat a může se pokládat. Teda za předpokladu, že by stěny byly rovný a nemusel půl dne rovnat prkna tak, aby aspoň trochu lícovaly se zdí. Po několika hodinách je část ložnice hotová. Malý vítězství. Ten pocit si užil do doby, než se prošel po už přidělanejch prknech. Jedno místo vrže. Takže sundat, podložit záškodnickej trám a to celý znova.

Snový spaní jako příčina nočních můr

Nechci se opakovat, ale do stropu je to tři metry šedesát! To by bylo, abychom si neudělali spaní v patře, kam nám nebudou chodit psi odhazovat srst. Aby Jonáš ušetřil místo a trámky, rozhodl se na jedný straně postel kotvit do zdi. To ještě netušil, že je ta zeď tlustá sotva pár centimetrů. Takže místo úhlednejch kapsiček jsme měli okno do obýváku. Změna plánu, díry zaházet, trámky dokoupit.

Abychom si pokaždý při cestě do postele nemuseli připadat jako speleologové, myslel Jonáš na to, aby tam nechal co možná největší prostor do stropu. Myslel na to tak usilovně, až zapomněl na to, že dole máme dveře, který je taky potřeba nasadit a otvírat. Momentálně máme uřízlý dveře se škvírou na větrání a nulovou chuť to jakkoli dál řešit.

Ještě budou schody, který schovaj Jonášův bordelkoutek. U kytky vřele doufám, že přežije věčný nárazy Jonášovou hlavou a začne se pnout po vězeníčku.


Tyjo, nedáme sem krbovky, když ten plyn zdražil?


Jako houmoficák s věčně ledovejma končetinama mě děsilo, že bych měla mrznout, nebo platit veškerý vydělaný peníze za topení plynem. Začala jsem házet smutný pohledy, že bych asi docela ocenila krbovky. Prošlo to!

Komín v obýváku je, stačí zavolat řemeslníka a pohoda, za chvíli hotovo. Tentokrát do toho nehodil vidle řemeslník, do tejdne tu byl. Jenže komín byl do 4,5 metrů zasypanej sutí, protože se v osmdesátkách boural. A teď je otázka. Půjde to ven, nebo se tam něco zasekne a budeme mít díru ve zdi zbytečně?

800 kilo suti, prken i historickejch flašek naštěstí na světlo světa chtělo docela dobrovolně. Mrznout nebudeme. Jonáš běží tři patra nahoru zkontrolovat, jestli jde vidět skrz. Není. Běží dolů. Běží nahoru. Bere si na pomoc nástroje a mlátí do čehosi, co vypadá jako překážka. Běží dolů, běží nahoru. A pak zjišťuje, že konec správnýho komína je pod prknem, a úplně jinde.

A takhle hezky to celý dopadlo. I když Teo si tím úplně jistý není. Protože ví, že tam sakra neměla bejt ta zásuvka. Plastovej kryt tam už taky není, ten odtekl pryč. Protože i ten ví, že tam sakra neměla bejt zásuvka!




Doma je tam, kde je internet


Pracuju z domu a můj pracovní nástroj je internet. V den stěhování byl dohotnutej technik, že nám ho zapojí. Měl jet přes pevnou linku, a asi by i jel, kdyby někde nebyla přerušená. Jsme bez internetu. Funguju na datech. Jenže jsem si dala hotspot na notebook, kterej jsem si loni v březnu koupila jako pracovní (protože se přece budeme každou chvíli stěhovat) a od tý doby byl ve skříni. Na pozadí se rozjely aktualizace a moje data byly v háji. Stačil prosík o neomezený data a příslib, že za 10 dní se technik staví znova.

To už jsme byli vyzbrojeni vědomostma, že telefonní krabička je zvenčí u našich dveří, ale nikdo moc neví kde, protože se to při rekonstrukci chodby zazdilo. Technik vypadal, že jakmile od nás odejde, spáchá sebevraždu nebo dá aspoň výpověď.

Rozdloubal několik krabiček, o kterejch zjistil, že jsou zvonky. Dloubal i v mezipatře, kde zjistil, že se stěny fakt drolej. Já byla bezradná a nechala bych ho jít domů, Jonáš ho po telefonu naštěstí udržel a poradil, že má hledat líp. Občas jsem nakoukla ven a když jsem viděla opadanou omítku, doufala jsem, že fakt trefil tu správnou krabičku a nebudeme muset ještě opravovat chodbu. Trefil! Zapojeno a funguje.

Chce to velkou knihovnu


Vysoký stropy mě vyloženě pobízely k tomu, abych koupila pořádně vysokou knihovnu. Takovou tu, kde si bez štaflí neškrtnete. Realita mi však nabídla nejvyšší knihovnu o vejšce 184 cm. Beru! Po 6 tejdnech dorazila a Jonáš se dal do montování toho "nejjednoduššího kousku nábytku, co jsem zatím objednala", zatímco já pracovala.

Pracovní morál mi kazily akorát stupňující se nadávky. Nejdřív že chybí díly. Nakonec se ukázalo, že nechybí, jen v návodu měli napsaný jiný čísla a množství. Uf. Další radost vznikla u nožiček, který se měly nejdřív přidělat na takový kovový parchanty. Jenže tam nebyly předvrtaný ani předkreslený díry a stával se z toho docela freestyle. Přišroubovat je pak ke korpusu tak, aby knihovna nekulhala, vyžadovalo spoustu nadávání. 

Hotovo, knihovna stojí, nohy rovný. Akorát že Jonášovo "To je jedno, jestli to přišroubuju nahoru nebo dolů," se ukázalo jako nepravdivý prohlášení. A tak místo symetricky čtvercovech fochů máme pár obdélníkovejch. To jsem teda zjistila až po boji, kdy jsem chtěla nacvakat do děr čudlíky na poličky. Z jedný strany zajel jeden, z druhý strany vyjel druhej. Tak jsme se ještě stavili v OBI.

Nohy jí sotva nesly a v zádech neměla otvory ke kotvení, Znavenej Jonáš vrtnul kovový elko nahoru, já to zakryla kytkou. Všichni jsou spokojený a knihy maj kde bydlet. 








2 komentáře:

  1. Ja by som sa asi zcvokla už dávno z tohto, ale tá knihovňa je prekrásna 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí jsem byla cvok už předtím :D děkuju <3

      Vymazat